Test Snel STEEL RIDE oppad uit 2013 (voorheen Safari)

 

Prijs: € 1880 (2013)
Gewicht: 17,87 kg (met trappers, maat 57)
Frame: Staal
Versnelling: Shimano Deore LX 9-speed
Remmen: Shimano Deore XT V-brakes
Dragers: Tubus Cargo en Tubus Tara
De rest: Zoom stuurpen, Pro stuur, Ergon GP5 handvaten en bar-ends, Selle Royal Bassano Toer zadel, Zoom zadelpen, Shimano Deore LX crank, Shimano HG61 cassette, KMC ketting, Exal SP19 velgen, Shimano LX naven, Sapim Strong spaken, Basta Comet IV voorlamp, Axa Riff achterlicht, SKS spatborden, ESGE standaard, Continental Contact 28 X 1.6 (42-622) banden.

 

SNEL FIETSEN UIT UTRECHT

De in Utrecht gevestigde fietsenwinkel Snel heeft een lange geschiedenis: de zaak bestaat al sinds 1938 en in de oorlogsjaren bouwde oprichter Frans Snel al de eerste fietsen. Snel trekkingfietsen zijn van recenter datum: de tachtiger jaren. Destijds werden de fietsen nog helemaal zelf met de hand gebouwd, maar tegenwoordig gaat dat anders. De frames worden in België naar de specificaties van Snel gemaakt en vervolgens in Utrecht opgebouwd. Dit laatste geheel naar de wensen van de klant. En mocht een klant ernaar vragen: ook het frame kan nog steeds op bestelling worden gemaakt. Handig als je bijvoorbeeld heel groot of juist klein bent.

DE SNEL SAFARI TREKKINGFIETS

De Snel Safari staat op 28” wielen en heeft een klassiek stalen frame en dito voorvork. De framebuizen zijn door zogenaamde lugs (koppelstukken) met elkaar verbonden. De Safari is overigens ook te koop in een aluminium variant. De zithouding op de Safari is bijzonder comfortabel en houdt het midden tussen ontspannen en sportief. Door de verstelbare voorbouw kun je de hoogte en de afstand van het stuur tot het lichaam makkelijk aanpassen. Fijn als je graag sportiever of juist wat relaxter fiets. Het rechte stuur ligt lekker in de hand en uitstekend zijn de Ergon handvaten en bar-ends. Degelijk is het traditionele balhoofd dat je gewoon met twee grote bahco’s kunt bijstellen. Prettig als je een lange en verre reis maakt. Het stuurgedrag van de Snel Safari is voorbeeldig. Hij is stabiel in de rechte lijn, maar gaat ook zonder protesten vloeiend de bocht om. De bagagedragers komen van Tubus en vormen nagenoeg een geheel met het frame, waardoor de Safari ook met veel bagage geen krimp geeft.

TREKKINGFIETS MET 28-INCH WIELEN

De 28” wielen tellen elk 36 spaken en het hart wordt gevormd door Shimano Deore LX naven. Dankzij snelspanners is een wiel eruit halen een fluitje van een cent. De banden komen bij Continental vandaan. De Contact’s lopen lekker licht op asfalt en op klinkers geven ze ook nog wat demping. Het zijn duidelijk geen banden om eindeloos over bospaden te fietsen.

ONDERDELEN OP DE SNEL SAFARI

Naast de naven is ook de rest van de Safari grotendeels opgebouwd met Shimano Deore LX componenten. Alleen de V-remmen en de voorderailleur zijn Shimano Deore XT. De tandwielencombinatie van een 11-32 cassette achter en 22/32/44 tanden voor zorgen voor een goed bereik. Schakelen gaat altijd loepzuiver en zonder ongewenste mechanische bijgeluiden. In een wereld waarin we gewend zijn geraakt aan de stopkracht van hydraulische remmen, vallen de V-brakes in positieve zin op. Remvertraging en dosering zijn prima, zelfs als het zeikt van de regen. Opvallend is dat de Snel Safari – op de verplichte bel na – erg compleet is. Het frame heeft vier montagepunten voor accessoires. In ons geval drie bidonhouders en een super degelijke Topeak Turbo Morph pomp met manometer. Ook het Axa Defender slot met chip mag er zijn. Verlichting is aanwezig, al moet je je daar niet teveel van voorstellen. De batterijlampen geven licht en je wordt gezien. Maar als je zelf iets wilt zien, is een upgrade naar naafdynamo en een goede koplamp een aanrader.

CONCLUSIE SNEL SAFARI TREKKINGFIETS

Concluderend is de Snel Safari een uitstekende trekkingfiets voor lange reizen. Comfortabel, fijne zithouding, opgebouwd uit goede componenten en compleet. En de prijs van € 1880 (voor het model dat wij testen) is zondermeer netjes voor zo’n betrouwbaar werkpaard.

VOORDELEN

+ Comfort
+ Rijgedrag
+ Compleet
+ Prijs

NADELEN

- Verlichting
- Bel

 

 

Review: Test Snel STEEL RIDE oppad Website oppad.nl

SNEL FIETSEN BV

Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c
3551 CX Utrecht
Telefoon 030 - 2441971
utrecht@snelfietsen.nl

Valeriusstraat 79
2517 HP Den Haag
Telefoon 070 - 7371372
denhaag@snelfietsen.nl

KvK Utrecht 30023353
BTW nr. NL810498820B01

Algemeen emailadres:
info@snelfietsen.nl

ABN-AMRO
IBAN: NL88 ABNA 0490 7820 19
BIC: ABNANL2A

•  Algemene voorwaarden
•  Garantiebepalingen

FIETSMERKEN

•  Snel
•  Brompton
•  Cannondale
•  Cube
•  Jan Janssen
•  J.Guilllem
•  Surly
•  KOGA
•  Van Nicholas
 

FRAME MATERIAAL

•  Stalen fietsen
•  Titanium fietsen
•  Carbon fietsen
•  Aluminium fietsen
•  Bamboe Fietsen

OPENINGSTIJDEN:

Utrecht:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00
Den Haag:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00