(kijk ook bij kleding – Fietsschoenen)
Goede pedalen verhogen fietsefficiëntie en veiligheid!
Pedalen zijn er in vele varianten. Echter, kortweg in twee categorieën op te delen. 1. Het pedaal waar je je voet gewoon los op plaatst. Meest geschikt voor "algemene" fietsers en 2. Het zogenaamde "klik"pedaal voor racefietsen, mountainbikes en ook voor langeafstands-reisfietsen. De voorloper van het klikpedaal was het toeclip pedaal. Wordt niet veel meer gebruikt maar nog steeds wel te koop. Uiteraard ook bij je Snel fietsenwinkel.
"Gewone" pedaal
De pedalen zijn als schakel, de verbinding, tussen fietser en fiets maar een vaak onderschat onderdeel. Ook voor "gewone" pedalen geldt dat ze voldoende grip onder je schoen moeten bieden. Uiteraard speelt hierbij ook de schoen een belangrijke rol. De slechts denkbare combinatie: gladde (afgesleten) pedalen met gladde schoenzolen. Menig valpartij, niet zelden met minder plezierige afloop, is daar gevolg van geweest. Kies daarom dus voor je eigen veiligheid voor pedalen die goede grip bieden met de schoenen die je doorgaans bij het fietsen draagt.
"Klik"pedaal
LOOK en SPD zijn de meest bekende systemen onder de "klik"pedalen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere. Wij beperken ons hier tot LOOK en SPD. SPD is een vinding van Shimano. Het LOOK systeem is er tegenwoordig van vele fabrikanten en merken. Het dankt echter zijn naam aan de eerste die er mee op de markt kwam. Look dus.
Voordelen van beide systemen:
• Kracht overbrengen vanaf precies de bal van je voet dus een efficiëntere krachtoverbrenging
• Trekken aan- en duwen op de pedalen
• Drukverdeling over de gehele schoen
• Minder vermoeiende voeten bij lange ritten
LOOK systeem:
De benaming “LOOK” systeem is te danken aan de fabrikant die er het eerste mee op de markt kwam. Inmiddels is een systeem dat uitermate goed geschikt is voor duursport op de fiets. Denk aan snelle toer-, race- en triatlonfietsen. Er zijn verschillende merken welke deze vorm van pedalen leveren, denk aan Look, Shimano en Time. Waarom is dit systeem hier zeer goed geschikt voor duursport? Omdat het plaatje onder je schoen, ook wel cleat genoemd, meer axiale speling heeft en je je voet ook meer vrijelijk kruislings kan bewegen. Dan worden de knie en heupen minder gefixeerd. Bij een duursport waar de belasting lang(er) en eenzijdig(er) is, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de fixatie zo laag mogelijk te houden. Deze schoenplaten zijn redelijk groot en kunnen dus niet verzonken in de zool van de schoen liggen, hierom is het lastiger om er op te lopen. Er verschillende schoenplaatjes verkrijgbaar welke in meer of minder mate de vrijheid van bewegen bepalen. De keuze is mede afhankelijk van het soort fietser je bent en welke vorm van sport je beoefend.
SPD systeem:
Ook wordt er vaak een systeem gemonteerd welke we in de volksmond “SPD” noemen. Dit systeem is uitermate geschikt voor fietssport gebruik als mountainbiken en alle vormen van fietsen waar je ook nog “normaal” op de schoenen wil kunnen lopen. Waarom is dit systeem goed geschikt voor mountainbiken en als loop- & fietsschoen? Ten eerste omdat je bij deze vormen van fietsen regelmatig je voeten aan de grond zet en er goed grip is omdat het schoenplaatje verzonken in de zool van de schoen zit. Dit kan omdat het schoenplaatje aanzienlijk kleiner is als bij het “LOOK” systeem. Omdat deze schoenplaatjes een grotere mate van fixatie tussen de schoen en het plaatje opleveren, zet je de knieën en heupen meer “op slot”. Door de meer dynamische manier van fietsen, verschillende trapfrequenties en staan en zitten, bewegen we meer met het lichaam waardoor deze fixatie voor een groot gedeelte ongedaan gemaakt wordt. Ook hier zijn er verschillende schoenplaatjes verkrijgbaar welke in meer of minder mate de vrijheid van bewegen bepalen. De keuze is mede afhankelijk van het soort fietser je bent en welke vorm van sport je beoefend.
Let op bij het monteren!
Het rechter pedaal heeft rechtse (normale) schroefdraad. Het linker pedaal echter heeft linkse schroefdraad en dient dus tegengesteld (linksom) in de crank gedraaid te worden. Als daar niet goed op gelet wordt kan het dermate fout gaan waardoor de schroefdraad in je kostbare crankset vernield wordt. Gebruik ook een speciale pedaalsleutel. Deze is aanzienlijk langer dan een standaard steeksleutel waardoor je veel meer kracht kunt uitoefenen om zodoende de pedalen goed vast te kunnen draaien.
Info over pedalen die je bij je Snel fietsenwinkel kunt vinden;
Shimano racepedalenShimano mountainbike pedalenLookCrankbrothersErgotecContec