Over ons

Snel fietsen staat voor perfectie op maat: een zeer enthousiast team van fietsplezier adviseurs. Een ruime kledingafdeling voor vakantie, racefiets of mountainbike doeleinden. Een groot assortiment onderdelen, accessoires en tijdschriften. Het in topconditie houden van je huidige fiets door vakkundig onderhoud.

Sinds 1953 bouwen we ons eigen merk Snel fietsen. Deze worden compleet naar de wensen van de klant met de hand in eigen huis getekend, gebouwd en afgemonteerd. Bij onze Snel fietsen zijn de mogelijkheden schier oneindig. Wij bouwen een fiets naar jouw wensen en verwachtingen.

 

Historie

Snel fietsen heeft een lange en rijke historie. Een begrip in de regio Utrecht. Sinds 1940 gevestigd aan de Amsterdamse Straatweg 414abc. Opgezet door Frans Snel in 1938 en daarna voorgezet door volgende generaties van de familie Snel. Sinds 2016 staat de fietsfanaat Berend van Loon aan het roer. De naam Snel is behouden maar tweewielers is vervangen door het meer passende woord fietsen. 

“Niet altijd de goedkoopste, wel de beste.” Dat was de ambitie waarmee oprichter Frans Snel van SNEL tweewielers zijn zaak uitbouwde. Op 24 mei 1938 begon Frans Snel met het repareren en verhandelen van fietsen in een schuurtje aan een steeg achter de Jacobikerk. Hij werd gemobiliseerd en als militair zou hij tijdens de bezetting tewerkgesteld worden in Duitsland, behalve wanneer hij kon aantonen ondernemer te zijn. Frans had een administratie bijgehouden en dat gold als bewijs van ondernemerschap. Met terugwerkende kracht werd hij door de KvK ingeschreven in het Handelsregister. Hij kreeg vrijstelling en kon weer aan de slag.

Tijdens de bezetting steeg de behoefte aan reparaties, er werden nauwelijks fietsen verkocht. Iedere fiets die van buiten zichtbaar was, werd direct door de bezetter ingepikt. De etalage, waaraan Frans altijd zoveel aandacht had besteed, zag er kaal uit. Naarmate het voedsel schaarser werd, kwamen fietsen en onderdelen in gebruik als ruilmiddel. “Dit frame met een voorwiel is voor jou, als ik die zak meel krijg.” Tegelijk werd de fiets als vervoermiddel alleen maar belangrijker en dat bracht Frans ertoe om zelf frames te gaan lassen. Buizen waren vaak wel verkrijgbaar en de onderdelen kwamen uit fietsen waarvan het frame niet meer te repareren was. In plaats van fietsenhandel was SNEL nu producent geworden.

Soms moest een binnenband vijftig keer of nog vaker geplakt worden, op den duur was het lek niet meer te dichten. Frans kende een techniek die later in onbruik is geraakt: de band doorknippen, binnenste buiten keren en dan de naad rondom weer aan elkaar lijmen. De bestaande plakkers zaten nu aan de binnenzijde van de band en de buitenzijde kon opnieuw beplakt worden. De ventielen van die tijd konden met een ingreep andersom gezet worden. Zo verdubbelde de levensduur van menig binnenband, maar uiteindelijk volstond ook dat niet en waren veel fietsers aangewezen op massieve banden.

Als zestienjarige zoon van Frans kwam Fred Snel aan het begin van de jaren zestig in het bedrijf werken. Eerst in de werkplaats en later in de winkel. Fred innoveerde Snel door racefietsen te introduceren. Er ging voor Fred een wereld open van verfijnde techniek, smalle bandjes, derailleurs en wielerclubs met hun opvallende kleding. SNEL kreeg in dit segment grote naamsbekendheid, dankzij de kans die Fred van zijn vader had gekregen.

In de jaren tachtig was ook de opkomst van de fietsvakantie. Voor een behoorlijke fietstocht heb je meer nodig dan een stevige bagagedrager: veel versnellingen om te kunnen klimmen, goede remmen om veilig te kunnen dalen en sterke wielen met 40 of zelfs 48 spaken. Ook moet het frame zo stabiel zijn dat de bagage bij een afdaling de fiets niet laat zwabberen, wat heel riskant zou zijn naast een diepe afgrond. Leden van vereniging De Wereldfietser waren klant bij SNEL of ze werden dat door alle aanbevelingen die in de vereniging de ronde deden. De ANWB heeft in het blad Op Pad drie keer vakantiefietsen getest en elke keer kwam de SNEL Safari als beste uit de bus.

SNEL FIETSEN BV

Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c
3551 CX Utrecht
Telefoon 030 - 2441971
utrecht@snelfietsen.nl

Valeriusstraat 79
2517 HP Den Haag
Telefoon 070 - 7371372
denhaag@snelfietsen.nl

KvK Utrecht 30023353
BTW nr. NL810498820B01

Algemeen emailadres:
info@snelfietsen.nl

ABN-AMRO
IBAN: NL88 ABNA 0490 7820 19
BIC: ABNANL2A

•  Algemene voorwaarden
•  Garantiebepalingen

FIETSMERKEN

•  Snel
•  Brompton
•  Cannondale
•  Cube
•  Jan Janssen
•  J.Guilllem
•  Surly
•  KOGA
•  Van Nicholas
 

FRAME MATERIAAL

•  Stalen fietsen
•  Titanium fietsen
•  Carbon fietsen
•  Aluminium fietsen
•  Bamboe Fietsen

OPENINGSTIJDEN:

Utrecht:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00
Den Haag:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00